Futsal od A do Ž (10 – 11 let)

Futsal 2. priročnik

Leto izdaje: 2016
Dimenzije knjige: 170×240
Strani: 152
Slike: 107
Igre: 7
Vaje: 73
Treningi: 5
Avtor: Lado Grgurič, dipl. ekon., futsal trener

Opis priročnika

Je drugi iz zbirke petih priročnikov, ki skupaj predstavljajo zbirko Futsal od A do Ž. Drugi priročnik je nadgradnja prvega, v katerem se spretnosti in veščine nadaljujejo po Futsal programu in je namenjen otrokom naslednje starostne skupine, to je 10 do 11 let. Kot prvi, tudi drugi temelji na strokovnosti in poznavanju futsala in je priporočeno vodilo vsem igralcem, trenerjem futsala in nogometa ter ostalim akterjem na področju futsala (učiteljem športne vzgoje v šolah, itd.).

Priročnik sloni na teoretičnem delu, podprt je s praktičnimi napotki, nasveti, pravili, slikami, vajami in pripravljenimi treningi. Vključene so ponovitve določenih tematik in vaj iz prvega priročnika, ki se dopolnjujejo in nadgrajujejo z novimi vidiki prikazanimi v nadaljevanju.

Sestavljen je iz 7 poglavji, in sicer: UVOD je sestavljen iz načrta učenja futsala, načrtovanja treninga, ki vključuje vlogo trenerja prilagojeno vsaki starostni skupini posebej.

Sledi drugo poglavje TEHNIKE, kjer avtor nadaljuje z učenjem tehničnih elementov po futsal programu. Vključene so ponovitve iz predhodnega priročnika in podane nove smernice tehničnih elementov, kot so: vodenje in obvladovanje žoge, rolanje, podaje in ustavljanje žoge, streli, finte, preigravanje – dribling ter žongliranje. Tehnika ima v futsalu neomejeno delo, ker je osnova za učenje taktike. Trening tehnike druge starostne skupine (10 – 11 let) je zelo podoben treningom iz prvega priročnika; razlika je v tem, da se poveča število aktivnosti in njihova izvedba (vaj, podaj, strelov na gol, ipd.).

Tretje poglavje je namenjeno TAKTIKI, načrtu igre – kako uspešno izpeljati akcijo s ciljem dati gol in uspešno držati obrambo. V drugem priročniku se izobraževanje nadaljuje po futsal programu. Avtor je vključil ponovitve pomembnejših elementov iz prvega priročnika in nadgrajuje znanje, ki zajema naslednje elemente taktike: OBRAMBA (individualna obramba – ena na ena, conska obramba, obrambno preigravanje, obramba ob prekinitvah in protinapadu in obramba z igralcem manj) in NAPAD (gibanje pri napadu z žogo in brez žoge, začetek protinapada, osnove in nadaljevanje sistema 2-2 in 3-1, napad ob prekinitvah ter napad z igralcem več).

V četrtem poglavju je izpostavljen pomen FIZIKE (kondicijska priprava) v povezavi s futsalom. Spoznamo gibalne sposobnosti (gibljivost, moč, hitrost, preciznost, koordinacija, ter aerobna vzdržljivost) ter kako in na kakšen način jih krepimo in vzdržujemo.

Sledi peto poglavje PSIHOLOGIJA ŠPORTA, kjer avtor opisuje psihološki vidik trenerja v odnosu z igralci, izpostavlja pomen motivacije in koncentracije, opisana so pravila, obnašanje ter navodila – primerne starostni kategoriji otrok 10 do 11 let.

V šestem poglavju so napisani in opisani TRENINGI, ki zajemajo slike in potek treninga, ter zadnje sedmo poglavje namenjeno ZAKLJUČKU.