Futsal od A do Ž (14 - 15 let)

Futsal 4. priročnik

Knjiga: Četrti priročnik iz zbirke »FUTSAL od A do Ž«. Namenjen mladostnikov 14 - 15 let.
Leto izdaje: 2016
Dimenzije knjige: 170x240
Strani: 160
Slike: 107
Vaje: 73
Treningi: 5
Avtor: Lado Grgurič, dipl. ekon., futsal trener

Opis priročnika

Je četrti iz zbirke petih priročnikov, ki skupaj predstavljajo zbirko »FUTSAL od A do Ž«. Namenjen je treniranju mladih športnikov od 14 do 15 let. Tudi četrti priročnik se navezuje in je nadgradnja prejšnjih treh, in sicer: prvi je namenjen treniranju otrok starih od 6 do 9 let, drugi otrokom od 10 do 11 let in tretji je oblikovan za otroke starostne kategorije, 12 do 13 let. Priročnik nam ponuja pomoč pri spoznavanju novih detajlov in nadgrajevanju obstoječega znanja mladih športnikov na najpomembnejših področjih futsala; tehniki, taktiki, fiziki - kondicijski pripravi in psihologiji. Namenjen je igralcem, trenerjem futsala in nogometa ter ostalim akterjem na področju futsala (učiteljem športne vzgoje v šolah, itd.).

Sestavljen je iz 7 poglavji, in sicer: UVOD je sestavljen iz načrta učenja futsala, uvajanja treninga v starostni skupini 14 – 15 let, ki zajema tudi vlogo trenerja.

Sledi drugo poglavje TEHNIKE, ki se z vidika učenja zmanjša in sloni predvsem na ponovitvah. Če primerjamo program tehnike v drugem in tretjem priročniku vidimo, da ni novih elementov učenja, dodani so le elementi, ki otežijo izvedbo, npr: pasivni ali aktivni nasprotnik, hitrost, moč izvajanja, itd.. Treningi so prilagojeni situacijam, ki jih imamo velikokrat na tekmah in se jih moramo naučiti.

Tretje poglavje je namenjeno TAKTIKI. Zajema ponovitve iz prvega, drugega in tretjega priročnika in vključuje naslednje novosti: OBRAMBA (presing, pritisk, obramba ob protinapadu, obramba z igralcem manj in obramba proti igri z vratarjem v polju) in NAPAD (celoten sistem 2-2 in sistem 3-1, sistem 1-2-1, sistem 1-3, osnove sistema 4-0, izhod iz presinga in pritiska, protinapad, igra z vratarjem v polju, napad z igralcem več).

V četrtem poglavju spoznamo pomen FIZIKE oz. kondicijske priprave, ker je dobra fizična pripravljenost ključnega pomena za dobrega igralca futsala in jo moramo nenehno vzdrževati. Opisani so kondicijski treningi in izvedba le teh. Poudarek je na: gibljivosti, moči, hitrosti in aerobni vzdržljivosti.

Sledi peto poglavje PSIHOLOGIJA ŠPORTA, kjer spoznamo različne vidike psiholoških spoznanj. Od motivacije in postavljanja ciljev, kako rešujemo probleme, spoznamo psihološki vidik trenerja v odnosu z igralci, predtekmovalno in tekmovalno stanje ter seveda pravila, obnašanje in navodila.

V šestem poglavju so napisani in opisani TRENINGI, ki zajemajo slike in potek treninga, ter zadnje sedmo poglavje, ki je namenjeno ZAKLJUČKU.