Kaj je futsal program?

Futsal program je UČNI NAČRT oblikovan, da vodi trenerje kako, kaj in na kakšen način trenirajo oz. poučujejo futsal (poznan tudi kot: dvoranski nogomet ali mali nogomet). Je prvi učni načrt, ki obsega vse znanje o futsalu od samih začetkov, nekje od 6. leta starosti otroka pa vse do izoblikovanega igralca futsala, okrog 18. leta. FUTSAL PROGRAM PEROS je PRVI futsal program na svetu, ki zajema vse informacije o futsalu na enem mestu. Celoten futsal program je večletni projekt in temelji na dolgoletnih praktičnih izkušnjah futsal trenerjev skorajda po celem svetu.

Futsal igrišče

Futsal program Peros je sestavljen iz:

Vsi našteti elementi se med seboj prepletajo in nadgrajujejo ter so nujno potrebni pri organizaciji treningov vseh selekcij.

Sestava futsala

Futsal je sestavljen iz tehnike, taktike, fizike in psihologije. Pomembno dejstvo, ki ga ne gre zanemariti je, da futsala ne igramo »na pamet«, ampak je vnaprej pripravljena igra 4-ih igralcem in vratarja, podprta z naučenimi akcijami. Futsal je športna panoga, ki se po celem svetu zelo razvija. Dober futsal igralec se začne oblikovati že v zgodnji mladosti – nekje med 6. in 9. letom otrokove starosti. Zelo je pomembno, da trener ve, da se otroke do 9. leta uči 80% tehničnih elementov. Vse nadaljnje znanje se sistematično nadgrajuje, kar vam omogoča Futsal program Peros.

Sestava futsala

Trening tehnike in taktike po selekcijah %

GrafGrafični prikaz razmerja med TEHNIKO in TAKTIKO glede na starost športnika. Razmerje med učenjem tehnike in taktike je ravno obratno. Na začetku športne poti futsal igralca, je največ tehnike in manj taktike. Iz grafa je razvidno, da treniramo v selekciji od 6. do 9. let 80% tehnike in le 20% taktike. Pri selekciji 16 do 18 let pa se razmerje spremeni, in sicer: taktike je 80% in le 20% tehnike. Selekcija 18+, trenira samo taktične elemente z veliko fizike, tehnične elemente pa trenirajo med učenjem taktike in ne posebej kot pri ostalih, mlajših selekcijah. Učenje tehnike in taktike je proces, ki se med seboj nenehno prepleta.

Kaj to pomeni? To pomeni, da brez obvladovanja žoge na vse možne načine – od ustavljanja, vodenja, rolanja žoge, do podaj – nizke, polvisoke in visoke, preigravanje na več načinov, točne podaje, itd.., ne moremo otroke učiti taktičnih elementov. Ko otrok začne obvladovati žogo, se tehnični treningi zmanjšujejo in povečujejo treningi taktike, kjer jih učimo obrambe in napada. Vendar ne pozabimo – OSNOVA ZA DOBREGA IGRALCA FUTSALA JE NA PRVEM MESTU ZNANJE TEHNIKE. Dobra futsal ekipa se začne graditi in ustvarjati pri otrocih s pravim pristopom učenja.

Ustvariti dobre futsal igralce in s tem posledično ekipo, ki igra futsal na nivoju je večletni projekt – s predpostavko, da začnemo na ZAČETKU FUTSAL PROGRAMA.

In to, dragi obiskovalec je cilj in namen Futsal programa Peros: vzpostaviti pravilen pristop učenja futsala na začetku športnikove poti ter znanje postopno in smiselno nadgrajevati, ker le tako bomo naredili futsal privlačen, gledljiv in vedno vznemirljiv.

Kaj je tehnika?

ŽogaTehnika so vse akcije ali kretnje, ki jih ustvarja igralec z žogo. Pomeni obvladovanje žoge na vse možne načine: vodenje žoge s podplatom, nartom, žongliranje, preigravanje, podajanje, ustavljanje, streljanje na gol iz različnih pozicij, splošno obvladovanje žoge, itd… S tehniko začenjamo učiti otroke že od najmlajših let naprej. Tehnika ima v futsalu neomejeno delo od prvih začetkov učenja dalje. Tehnika je osnova za učenje taktike in je hkrati pogoj za napredovanje v znanju futsala. Tesno se povezuje z izvedbo – taktiko. Lahko rečemo, da je tehnika na razpolago taktiki in je njeno orodje za uresničitev taktičnih zamisli. Učenje tehnike se stopnjuje in nadgrajuje po Futsal programu Peros, ki zajema učenje od začetka, nekje od 6 leta do izoblikovanega igralca futsala, do 18-20 leta.

Kaj je taktika?

TaktikaTaktika igre je načrt igre, kako bomo določeno akcijo uspešno zaključili s končnim ciljem – zadeti gol in uspešno držati obrambo. Taktika igre je pravzaprav strategija, kako premagati nasprotno ekipo, doseči zadetek ter se braniti pred nasprotnikom, da gola ne doseže nasprotnik. Delimo jo na dva dela, in sicer: OBRAMBO in NAPAD. Obramba in napad, kot ključna dela igre, sta med seboj tesno povezana in odvisna en od drugega. Zato so v športu igralci tako branilci kot napadalci. Razvoj igre izmenično postavlja razmere za vsako ekipo, tako za obrambo, kot za napad. Ti dve bistveni stvari v igri se izmenjujeta.

Pogoj za učenje taktike je dobro obvladovanje tehnike.

Taktika ni nič drugega kot teorija preložena v prakso na igrišču, z vsemi možnimi spremembami, ki se pojavljajo ob razvoju igre nasprotnika. Taktika igre se mora spreminjati in se spreminja med samo tekmo. Taktika igre – načrt igre mora biti prevladujoč dejavnik v posamezni ekipi, ker imamo brez tega le skupino, ki igra futsal brez cilja.

Kaj je fizika?

Futsal fizikaV Sloveniji se uporablja izraz »kondicijska priprava«. Futsal je definiran z bistveno motorično interakcijo, ki jo potrjujemo kot kolektivni gibalno motorični šport. Kaj to pomeni? To pomeni, da igranje futsala ne gre brez kondicijske pripravljenosti oz. treniranja, obvladovanja in nenehnega razvoja gibalno motoričnih sposobnosti. Poudarek dajemo na moči, hitrosti, koordinaciji, fleksibilnosti – gibljivosti in aerobni vzdržljivosti.

Kondicijski trening na katerem razvijamo in krepimo gibalne sposobnosti je zelo pomemben element, ki ga razvijamo že pri najmlajših. Igralci futsala oz. že otroci nekje od 12 leta, imajo fizični trening neodvisno od tehničnega in taktičnega, na katerem je poudarek samo na kondicijski pripravi medtem, ko ostali treningi slonijo na tehniki in taktiki. Vaje kondicijskega treninga se lahko v veliki meri izvajajo z žogo. Jasno ločimo obseg in intenzivnost dela na treningu. Pred tekmovanji naj bodo treningi še bolj poglobljeni. Fizične priprave naj bo 50%, tehnično-taktične 50%.

Kaj je psihologija športa?

Športna psihologija je veja psihologije, ki se ukvarja s psihološkimi faktorji, ki vplivajo na športni nastop, fizično aktivnost ali vadbo. Z uporabo različnih psiholoških spoznanj in tehnik poskuša izboljšati nastop ekipe. Preko športne psihologije poskušamo vplivati na naše varovance tako, da se ukvarjamo z njihovimi čustvi, zmanjševanjem psihološkega vpliva poškodb in slabe tekme. Nekatere od najpogostejših tehnik, ki jih učimo so:

  • Postavljanje ciljev.
  • Sproščanje. (Napete mišice slabo vplivajo na nastop.)
  • Usmerjanje pozornosti in pravilno dihanje. (Kadar je športnik pred tekmo napet.)
  • Tehnika pozitivnega samogovora. (Spodbudni in pozitivni stavki.)
  • Vaje za izboljšanje koncentracije.
  • Odprava treme in stresa.
  • Izboljševanje motivacije.
  • Zaupanje v samega sebe.
  • Izboljšanje športne sposobnosti.
  • Sposobnost ostati miren pod pritiskom.
Psihologija športa