Lado Grgurič, avtor zbirke »Futsal od A do Ž« in ustanovitelj spletnega portala je diplomirani ekonomist, oči treh otrok in trener futsala z dolgoletnimi izkušnjami na področju futsala, tudi t.i. dvoranskega nogometa. V vseh letih je bil aktiven igralec futsala, nekaj časa tudi nogometa. Igral je v raznih ligah po Sloveniji in sosednji Hrvaški.

Futsal (takrat mali nogomet) je začel igrati že kot otrok pri 8 letih. Pri 19 letih (leta 1991) je vstopil v klub Poliestet s katerim so odigrali preko 250 turnirjev po Sloveniji in Hrvaški. Pri 20 letih je začel igrati v NK Gerovo, kjer je 6 let igral nogomet v Goransko - Primorski regiji. Pri 22 letih je začel z igranjem v 2. Slovenski ligi malega nogometa - futsala, igral je za ekipo KMN Sodražica, približno 4 sezone. Od leta 1994 do leta 2000 je igral v štirih malo-nogometnih ligah. Pri 28 letih, (leta 2000) je začel s treningi pri prvoligašu KMN Metropol v Ljubljani, kjer je ostal 2 leti. Od leta 2002 do 2009 je priložnostno igral v občinskih ligah (Ribnica, Kočevje in Cerknica).

Leta 2009 je prevzel domači Klub Extrem, selekcijo U21 in jih pripeljal do polfinala. V bistvu se je takrat začel projekt FUTSAL PROGRAM PEROS. Zakaj? Velik problem je nastal, ko je ugotovil, da v klubu nimajo nobenega gradiva, skripte, knjige ali vaj o treniranju futsala. Obrnil se je na nekaj naslovov znotraj naše lepe države in si potrdil dejstva, da v Sloveniji manjka literature na področju futsala.

Brskal je po spletu, se obrnil na kolege iz tujine in projekt se je začel vrteti. Prvo literaturo je dobil od španskih kolegov leta 2009 (21 španskih in brazilskih knjig ter 22 DVD-jev iz 1. Španske lige). Ker pa je bila zadeva v španščini in portugalščini je bilo potrebno vse skupaj prevesti. Po tržni raziskavi je ugotovil, da se učenje futsala začne pri otrocih – cicibanih in se sistematično čez leta smiselno nadgrajuje. Zato je začel na začetku. In tako je nastal Futsal program Peros po starostnih kategorijah. Prvo obdobje je 6 do 9 let, drugo 10 do 11 let, tretje 12 do 13 let, sledi četrto 14 do 15 let in zadnje 16 do 18+ oz. članske vrste.

Projekt, ki je produkt več kot šest letnega raziskovanja, pisanja, prevajanja, dogovarjanja in sodelovanja s slovenskimi (med drugimi tudi Mile Simeunović), hrvaškimi, španskimi, brazilskimi in ostalimi strokovnjaki na področju futsala ter nogometa je zaključen.

Tik pred izidom je zbirka priročnikov »Futsal od A do Ž«, razdeljena po starostnih kategorijah in je namenjena vsem igralcem futsala in nogometa, trenerjem futsala in nogometa, učiteljem in profesorjem športne vzgoje ter ostalim ljubiteljem futsala.

Lado Grgurič je konec sezone 2010 zapustil ŠD Extrem zaradi rojstva tretjega otroka in se v sezoni 2013/2014 zopet vrnil v ŠD Extrem ter prevzel treninge U7 in U9, kjer sta takrat trenirala tudi njegova sinova. V sezoni 2014/15 je vodil selekcije futsala U7 in U9 ter U10 nogomet. V zdajšnji sezoni 2015/2016 vodi in trenira futsal selekcije U9 in U11 ter U10 nogomet. Septembra 2015 je prevzel funkcijo izobraževanja vseh trenerjev v klubu Extrem od U5 do U17.

Njegov cilj je spodbuditi in posredovati smernice, da bodo klubi in trenerji začeli vzgajati svoje igralce od mladih nog.

Saj veste kako gre: če želiš napisati spis moraš poznati odstavek, odstavek lahko napišeš, če znaš napisat stavek. Da bi napisal stavek, moraš znati napisat besedo in da napišeš besedo, moraš poznati VSE črke.

To je zgodba trenerja in srčnega ljubitelja futsala - to je Lado Grgurič.

Avtor: SBG