Nudimo vam pester izbor zanimivih in poučnih člankov z različnih področij futsala

FUTSAL 10-11 LET – TRENING TEHNIKE IN TAKTIKE

  PREDGOVOR Pred nami je drugi priročnik FUTSAL od A do Ž, namenjen otrokom starostne skupine 10 do 11 let. Priročnik je nadaljevanje oz. nadgradnja prvega priročnika starostne skupine 6 do 9 let. Drugi priročnik je namenjen otrokom naslednje starostne skupine 10 do 11 let, ki temelji na ponovitvi nekaterih elementov iz prvega priročnika – predvsem tehnike, ker brez obvladovanja tehnike ne moremo učiti taktike, nadgradili bomo znanje, ki ga že obvladamo in temu dodali nove elemente. Tako kot prvi je tudi drugi sestavljen iz šestih osrednjih poglavij: začnemo z uvodom, nadaljujemo z nepogrešljivo tehniko, sledi taktika, fizika, psihologija in treningi. Priročnik temelji tako na teoriji kot na praksi in je namenjen ne samo trenerjem in učiteljem športne vzgoje pri organiziranju treningov, ampak tudi otrokom, ki trenirajo futsal, in njihovim staršem, da bodo bolje razumeli pomen futsala. Podprt je s slikami, risbami, vajami, praktičnimi nasveti za trenerje in že pripravljenimi treningi, ki služijo kot vodilo trenerjem pri pripravi kvalitetnih treningov. Zasnovan je na oblikovanju bodočega športnika. Kot vemo, je etapa oblikovanja bodočega uspešnega igralca futsala daljša kot pri drugih športih. Učenje mora potekati sistematično, po določenem vrstnem redu, temeljiti mora na obvladovanju žoge – tehniki, fizični kondiciji – moči, načrtu igre – taktiki in ne smemo pozabiti tudi na psihologijo športa, kjer spoznavamo osnovna pravila in obnašanje. VEČ BOŠ NAŠEL V DRUGI KNJIGI FUTSAL od A do Ž  10-11 let, lahko jo naročiš...

Knjiga 6-9 let – Vloga trenerja

Trener predstavlja vzor, zgled, ki mu otroci sledijo – z otroki se mora znati tudi poistovetiti; je oseba, ki jo otrok občuduje in v katero zaupa. Resna odgovornost trenerja pa je ustvariti delovni prostor, v katerem se sledi ne le ugodnemu športnemu učinku, ampak vzporedno z njim tudi vzdušju, polnem spoštovanja, razumevanja in naklonjenosti, ne le med trenerjem in igralcem, ampak tudi med igralcem in ostalimi osebami, ki še oblikujejo področje športa. Šport mora biti bistveni del v celostni izobrazbi osebe – otroka. Trener se mora zavedati lastnega poslanstva v procesu odraščanja otrok, da bi le-ti zrasli v osebe z načeli in vrednotami, pomembnimi za družbo, za svojo okolico in zase. Naloga trenerja je na prvem mestu pomagati otroku pri razvijanju v »boljšo osebo« in mu pomagati priučiti izobraževalne in socialne vrednote, pomembne za šport: solidarnost, stalnost, žrtvovanje, spoštovanje, stalno izboljševanje, poštenost, vljudnost … Drugi trenerjev cilj je pretvoriti otroka v športnika, kar pomeni v osebo, ki ji šport predstavlja način življenja. Tretji cilj pa je otroku pomagati, da se prelevi v igralca futsala, in – če je le možno – odkriti vse njegove potenciale. Dobro se zavedamo, da to ni izključno trenerjevo delo, ampak je potrebno tudi sodelovanje drugih ljudi, ki vplivajo na otrokov razvoj in način življenja. Trener mora vedeti, da mora športni trening otrok stremeti k izoblikovanju oseb, mora zabavati in učiti. Mora se usmeriti v dvojni cilj: prvi je igrivost, drugi pa pravilno osnovno učenje tehnike in taktike. Več si lahko prebereš v prvi knjigi Futsal od A do Ž, 6-9 let, ki jo najdeš v šolski oz. mestni knjižnici, lahko pa jo tudi naročiš...

PEP GUARDIOLA O FUTSALU

Nogometni koncepti Pepa Guardiole so padli v zadnjih letih na plodna tla. Trener Santpedorja se je dotaknil neba kot tehnik Barcelone in trenutno kluba Bayern Münchna. Na Guardiolo je vplivala vrsta ljudi, od njegovega učitelja in mentorja Johana Cruyffa, do argentinske šole Marcela Bielsa in slavnih španskih trenerjev kot Juanma Lillo. Vendar pa je bivšemu tehniku Barcelone prav FUTSAL dal celovito sliko o taktičnih vprašanjih.

Gibanje in možgani

Še vedno aktualen članek v povezavi z GIBANJEM OTROK in MOŽGANI. Če na kratko povzamemo, so tisti otroci, ki se več gibajo in AKTIVNO ukvarjajo s ŠPORTOM bolj DOJEMLJIVI ter imajo BOLJŠI učni uspeh kot pasivni otroci.

Članek je bil objavljen v Dnevniku, 9. aprila 2011.

U11 Extrem Ribnica zasedla odlično tretje mesto

V soboto, 30.1.216 se je ekipa Extrem Ribnica U11 udeležila 5. Tradicionalnega nogometnega turnirja v dvorani v Trebnjem. Tekmovalo je 16 ekip iz cele Slovenija in Extrem Ribnica je osvojila odlično tretje mesto. Igralcem ni bila naklonjena žoga, ki je bila prevelika in odbojna (nogometna pravila), futsal pa se igra z neodbojno žogo.

Skupina D v kateri smo bili: NK Kočevje, NK Zagorje, NK Brinje in Extrem Ribnica.